Nuori laskunmaksaja, et ole hämmennyksesi kanssa yksin

Laskujen maksamisen voi tehdä itselleen helpoksi

Pia-Maria Nickström

Pia-Maria Nickström

Elämäni ensimmäinen lasku tippui postiluukusta eteismatolle ollessani 18-vuotias. Olin tilannut netistä juhlamekon tanssiaisiin, ja koska harva juuri täysi-ikäisyyden saavuttanut nuori omistaa luottokorttia, olin ostanut leningin laskulla.

Maksuaikaa laskulle oli annettu kuukausi, ikäiselleni siis yhtä kuin ikuisuus. Samassa kuussa ehdin muuttaa vanhempieni luota omilleni. Kun tavarat purettiin uudessa osoitteessa, laskusta ei tietenkään ollut jälkeäkään.

Muuton myötä eteisen lattialle alkoi ilmaantua lisää laskuja, joista sähkö- ja nettilaskut laitoimme kämppiksen kanssa puoliksi. Maksujärjestelymme olivat luokkaa “mä tarjoan safkat jos sä maksat tän”, sillä vieraalta tuntuvaan nettipankkiin kirjautumista vältettiin viimeiseen asti. Tunnuslukukortin numerot olivat aina sekaisin, koska kynää ei koskaan sattunut maksuhetkellä olemaan ulottuvilla.

Tänäpäivänä tunnuslukukortit ovat korvattu sovelluksilla, mutta laskun maksaminen saattaa edelleen hämmentää aloittelijaa. Rutiinia ei synny, koska laskuja tulee liian harvoin. Kun sellainen viimein tulee, kauas tulevaisuuteen asetettu eräpäivä meneekin ohi huomaamatta. Kuulostaako tutulta?

Vaikka laskuja tulisikin vain harvoin, niiden laiminlyönti voi pahimmillaan johtaa maksuhäiriömerkintään ja luottotietojen menettämiseen. Paperilaskujen muistipelistä kannattaa siis luopua nyt. Huolimatta siitä, tuleeko laskuja vuodessa pari vai parikymmentä.

Mikä siis avuksi? Laskujen vastaanottaminen, maksaminen ja arkistointi onnistuu nykyään kaikki älypuhelimella. Puhelin, jota muutenkin tuijotetaan päivät pitkät, muistuttaa laskun erääntymisestä.

Kun otat käyttöösi laskunmaksusovelluksen, olosi keventyy ollessasi taloudestasi ajantasalla. Pitkällä aikavälillä säästät huomattavasti aikaa, muistutuskuluista puhumattakaan. Tulevaisuudessa kiität itseäsi puhtaista luottotiedoista, kun lainan nostaminen, asunnon vuokraaminen tai luottokortin hankinta tulee ajankohtaiseksi.

Juhlat olivat kauan aikaa sitten juhlittu, kun posti lopulta käänsi tanssiasmekon maksuvaatimuskirjeen uuteen osoitteeseeni. Tehköön se kaikille selväksi, että maksamattomat laskut eivät taianomaisesti häviä maan pinnalta, valitettavasti.

Klever on suomalainen, yksityishenkilöille suunnattu laskunmaksusovellus, jonka avulla voit vastaanottaa ja maksaa paperi- ja sähköpostilaskuja. Klever on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta ja Google Play:sta.